tirsdag 3. mars 2015

PARIS 04.-07.04.15

Paris - igjen.
Fly 900 kr tur/retur fra Rygge til flyplassen Beauvais som ligger ca 80 km utenfor sentrum med ca. 75 min. reisetid når det ikke er kø. Det anbefales å ta flybussen minst 3 timer og 15 min før flyavgang når man skal hjem. Koster 17 euro en vei.
Bussen går direkte fra flyplassen til Hotel Concorde La Fayette ved Porte Maillot. Fra parkeringsplassen går en til Paris Congress Center hvor det er en metrostasjon inni.
Til flyplassen går en av metroen på Porte Maillot og det er så skiltet til bussholdeplassen.

Infoen fant jeg her:
http://europeforvisitors.com/paris/articles/paris-beauvais-airport-transportation.htm

Hotell 1500,- for 3 netter på enkeltrom.
Hotellet ligger i Montmartre-området: Hotel Ramey. 24 Rue Ramey, 18th arr, Paris, 75018.
300 m fra t-banetstasjonen Chateeau Rouge (linje 4) og 600 m fra t-banestasjonen Jules Joffrin (linje 12). Fra Chateau Rouge går en opp gata rue Couffin (?) og følger den til Rue Ramey hvor en tar til venstre, hotellet ligger da på venstre hånd etter ca 50 meter. Fra Jules Joffrin går en inn gata Rue Hermel og så inn Rue Ramey til venstre.

Totalt 2400 kr for fly og 3 overnattinger.

For å finne ut hvordan en kommer seg fra et sted til et annet med tog eller metro:
http://www.ratp.fr/

Det lønner seg å kjøpe 1 carnet (10 stk) metrobilletter på en gang (14 euro).

Favoritter fra jeg var i Paris i 2013:
Notre Dame (metrostasjon Michel Notre Dame)
http://www.notredamedeparis.fr/spip.php?rubrique2
Åpent hver dag kl. 08-18:45, lørdag og søndag til kl. 19:45.
Place St-Michel, koselig område i nærheten av Notre Dame
La Dèfense (metro La Dèfense) - La Grande Arche og området rundt
Sacre Couer (koselig å gå fra metro Anvers) - gå til venstre når du står foran inngangen, da kommer du til Place du Tetre med kafeer og portrettegnere. Derfra kan du gå nedover bakkene til Montmartre-området.
Eiffeltårnet
Place de la Concorde (metro Concorde)- ut fra metroen kommer man rett ut på plassen med statuer, obeliks, fontene. Kan så gå inn i parken Jardin des Tuileries og videre helt til Louvre som ligger i enden. Eller gå opp Champs Èlysee et lite stykke og ta inn til venstre for å se Petit og Grand Palais hvor det er museum og utstilling, fortsett videre over broen Pont Alexandre 3 og til området Les Invalides.
Eller gå opp hele Champs Èlysee til Triumfbuen.

Paris 2015:
Dag 1: Øyene/Saint-Germain
Startet med en morgentur i Notre Dame kl. 08.30, nesten ikke folk og fabelaktig fin som alltid. Gikk så over til Ile Saint-Louis, går da slik at Notre Dame er på min høyre side og over brua til øya. Øya består av noen få gater, den fineste syns jeg er Rue Saint-Louis - en l'ile.
Gikk så videre til Pantheon (nydelig), så Boulevard Saint-Germain opp til Place Saint-Germain (ikke noe spesielt syns jeg), så ut til Seinen forbi Pont-Neuf (skjønner ikke helt hva som er så spesielt med den broen, men broen før er broen med alle hengelåsene på, Pont des Arts, - den er litt kul) og til kirken Sainte Chapelle kjent som en av de fineste innen fransk gotikk. Der var det så lang kø at jeg aldri gikk inn i kirken så jeg vet ikke hvordan den er.
Videre til området St-Michel (Place St-Michel er koselig) som ligger på høyre side av kanalen når du er på vei til Notre Dame som da ligger på venstre side av kanalen.
Tok så metro til stoppet Trocadero hvor en har fantastisk utsikt over Eiffeltårnet og kort gåavstand til selve tårnet. Gå fra Trocadero, under og gjennom tårnet, ta så til høyre når du står med ryggen til tårnet og følg elven helt broen Pont Alexandre 3. (Det er et stykke å gå). Der ligger Invalides til høyre før du krysser broen, går du over broen kommer du til Petit og Grand Palais og kommer ut der Champs Èlysses starter (nesten).
Går du over neste bro, Pont de la Concorde, kommer du til Place de la Concorde. Derfra er parken Jardins des Tuileries til høyre som ender i Louvre. Til venstre kommer du til Champs Èlysses med Triumfbuen i enden. Du kan også gå gata Rue de Rivoli som går parallelt på venstre side av parken fra Concorde. Fra Rue de Rivoli tar du inn til venstre i gata De Castigliore og kommer etter noen få meter til Place Vendome. Det er en plass med praktfulle herskapshus og en høy søyle med statue av Napoleon på toppen. Den var under oppussing så den får jeg se neste gang. Helt i enden av Rue de Rivoli retning Louvre kommer du til St.Paul som jeg syns er et veldig koselig sted.

Dag 2: Les Halles / Le Marais
Metro til Les Halles. Jeg forstår ikke at det området er så spesielt annet enn at det er et fint kjøpesenter i forbindelse med metrobygget som heter Forum les Halles. Der har jeg shoppet begge de siste gangene. Gikk så til Pompidousenteret som ligger rett i nærheten. Der var det den lengste køen jeg har sett noen gang så det ble ikke noe besøk på meg. Jeg gikk ut til Rue de Rivoli og Hotel-de-Ville (rådhuset) som ligger på en koselig plass. Fulgte så Rue de Rivoli til St.Paul. Akkurat der metrostoppet er syns jeg det er veldig koselig, ta en liten matbit på kafèen som ligger på hjørnet: La Favorite. Hvis du går inn veien inn til venstre rett før metroen (Rue des Ecouffes) kommer du til den fine gata Rue des Rosiers i det jødiske kvarteret, pass på å gå den helt ned da det er mange fine hus nederst mot St.Paul. Gå inn gata til venstre etter metrostoppet, Rue de Sèvignè, ta første til høyre, Rue dOrmesson så er du la Place du Marchè Sainte-Catherine. Veldig koselig liten plass med små kafèer og hengende trær. Ut igjen på hovedgata som har gått over fra Rue de Rivoli til Rue Saint-Antoine, ta til venstre til Hotel de Sully, et av de mest majestetiske herskapshusene i Le Marais. Gå tvers gjennom huset så kommer du ut i Place des Vosges, tidligere kongeplass med bueganger og en park. Gikk så til Village Saint Paul som er en gate med små gårdsrom med antikvitetsbutikker og kunstbutikker. Gå ned Rue St. Paul og så inn et av gårdsrommene så du kommer inn i parallellgata Rue des Jardins-Saint-Paul. Ikke så mye å skryte av spør du meg.

Dag 2 fortsetter: Canal Saint-Martin / Belleville
Tok metro til Gare de lest. Gikk derfra til Butte Bergeyre som er en liten høyde med hus hvor en har utsikt over Sacre Cour. I følge boka kan en sette seg på en benk og nyte utsikten i Rue Georges-Lardennois, og ja, det var en (bare en) benk der, men utsikten var ikke all verden og det var langt å gå for å komme dit så det anbefaler jeg ikke. Heller ikke Parc des Buttes-Chaumont som riktignok er en ålreit park men det kunne jeg ha spart meg for. Jeg gikk så videre til enden av gata Rue Piat ved Parc de Bellville for å se på det som skulle være panoramautsikt over Paris. Tja... Gikk ned Boulevard de Belleville og så til kanalen Canal Saint-Martin som beskrives som et av de mest romantiske områdene i byen. Det har jeg vanskelig å se for meg. Nå var jo ikke jeg der på sommeren men syns ikke det området var noe særlig.

Dag 3: Montmartre
Gikk fra hotellet ned til Montmartre-kirkegården, var ikke inne og tittet annet enn fra veien. For å komme til inngangen må en gå ned et platå fra fortauet og er da på avenue Rachel. Gå rett fram derfra med kirkegården i ryggen og ta så til venstre så kommer en til Moulin Rouge (ikke noe spesielt syns jeg). Følger du hovedveien videre kommer du til Pigalle og så metrostoppet Anvers ved Sacre Coeur. Jeg gikk gatene rue des Abbesses, Rue Lepic ( i nr. 15 Cafè des 2 Moulins fra filmen den fabelaktige Amelie fra Montmartre). Ingen av disse gatene var det noe spesielt med syns jeg.
Rue des Martyres og Rue des Trois-Freres vil jeg heller anbefale. I enden av Rue des Trois-Freres, lengst fra Sacre Coeur var det veldig koselig og derfra (Place Èmile Goudeau) kan man gå den fineste veien opp til Sacre Coeur syns jeg. Dersom man kommer til Sacre Coeur fra Anvers, tar til venstre slik at man går forbi banen en kan ta opp så kommer man inn i Rue des Martyres (?) som er koselig.

Nye favoritter fra 2015:
Pantheon
Se Eiffeltårnet fra Trocadero
Place Vendome
Rue des Rosiers
la Place du Marchè Sainte-Catherine
Place Èmile Goudeau

Neste gang:
Se la Place du Marchè Sainte-Catherine når trærne blomstrer
Se Place Vendome ferdig renovert
Gå i latinerkvarteret (mellom Boulevard St.Germain og Seinen)
Se Passages Couverts i nærheten av Boulevard Montmartre, overbygde butikker (restaurant Le Grand Colbert i Galerie Vivienn, Passage des Panoramas, Hotel Chopin i Passage Jouffroy)
Sainte Chapelle

Sjekke overnatting:
Lå 10 m lenger opp: Hotel Montmartre, 16, Rue Ramey, hotelmontmartre1618@gmail.com
Hotel Eldorado, 18 Rue des Dame, linje 2 til Place de Clichy (200 m til hotellet)
Mije Hostels, 12 rue De Barres/11 rue du Fauconnier/6 rue de Forcy/3 lavprisherberger i Marais, linje 1 til St.Paul, 500 kr for enkeltrom, ikke håndklær
Des Deux Accacias, 28, rue de l Arc de Triomphe, i stille sidegate til Champs - Elysee, vanskelig å finne på nettet
http://www.specialapartments.com/








Sacre Coeur
 
Eiffeltårnet
 
Pantheon

Place Èmile Goudeau




Fra http://detgodeliviparis.blogspot.no/

øndag 1. september 2013


En rundtur i Montmartre

Om du er første eller andre gangs besøkende til Paris spiller ingen rolle. En tur til Montmartre hvor husene, gatene og de gamle dansehallene en gang ble frekventert av kunstnere som Renoir og Picasso er i seg selv verdt en hel dag. I våre besøk til byen har vi valgt å bo i Montmartre, her finner du roen, omgås parisere og spiser noe av den beste maten Paris har å tilby. I dette innlegget skal jeg ta dere en kort tur rundt i Montmarte. I praksis tar turen 1 1/2 - 2 timer. Sats på fint vær, og nyt denne vakre bydelen i Paris.

Turen starter på place Pigalle, følg rue Frochot frem til rue Victor Massé. På hjørnet ligger en elegant port som markerer inngangen til en privat gate med hus fra sent på 1800-tallet. På andre siden av gaten, i 25 rue Victor Massé bodde Vincent van Gogh og hans bror Theo i 1886. Gaten rommer også flere vakre bygårder fra midten av 1800-tallet. Montmartres kabaretsenter i 1890 årene, holdt til i nr. 12. I enden av gaten begynner avenue Trudaine. Følg videre rue Lallier til venstre til boulevard de Rochechouart. Følg retning øst, i nr. 80 var Grand Trianon, den eldste kinoen i byen. Den er fra tidlig 1890-årene, og er i dag et teater. I nr. 72 var Montmartres første store cancan-dansehall, Elysée Montmartre. Det er i dag nattklubb og konsertsal. Ta til venstre og inn i rue du Steinkerque, den fører deg til Sacré-Coeurs hager, og så til venstre igjen til rue d`Orsel, den fører deg til place Charles Dullin. Her ligger et lite teater, Théâtre de l`Atelier, fra tidlig 1800-tallet. Fortsett oppover åsen langs rue des Trois Frères og ta til venstre ved rue Yvonne le Tac. Denne fører deg til place des Abesses, en av bydelens trivligste og livligste plasser. Her ligger en av av de få gjenværende art nouveau-nedganger til metroen. Rett overfor en gammel art nouveau-kirke i murstein og mosaikk, St-Jean l`Evangéliste. Ved siden av kirken, til høyre, en bratt trapp ned til rue André Antoine der maleren Georges Seurat bodde i nr. 39.

Rue Ravignan - herfra har du panoramautsikt over Paris. Gå opp trappene til place Emile Goudeau. Her finner du inngangen til Bateau-Lavoir, den viktigste samlingen atelierer i Montmartre. Her bodde og arbeidet Picasso tidlig på 1900-tallet. (Bateau-Lavoir er beskrevet i et eget innlegg på bloggen).

Fra Rue Ravignan til Rue Lepic - fortsett oppover åsen til place Jean Baptiste Clément. På toppen krysser du rue Norvins. Rett overfor ligger en gammel restaurant, Au berge la Bonne Franquette. Dette var et populært møtested for kunstnere på 1800-tallet. Fortsett langs den smale Rue St. Rustique, hvor man kan se Sacré Coeur. Til høyre i enden av gaten ligger landsbyplassen Place du Tetre. Herfra tar man retning nord langs Rue du Mont Cenis, og videre til venstre inn i Rue Cortot. Den eksentriske komponisten Erik Satie bodde i nr. 6, og nr. 12 ligger Musée de Montmartre. Ta til høyre ved Rue des Salues og gå forbi den meget vakre vingården på Montmartre. Den eneste vingården igjen i Paris. Gå videre til Au Lapin Agile på hjørnet av Rue St. Vincent. Gå tilbake langs Rue des Saules, og ta til høyre ved Rue de l`Abreuvoir, en fin gate med villaer og hager fra århundreskiftet. Forsett inn i I`Allée des Brouillards, en smal gågate med masse trær. Nr. 6 var Renoirs siste hjem på Montmartre. Ta trappene ned til Rue Simon Dereure og ta en "skarp" venstresving inn i den lille parken som man går igjennom for å komme til Avenue Junot. Fortsett opp Avenue Junot, ta til høyre ved Rue Girardon og til høyre igjen ved Rue Lepic.

Rue Lepic til Place Blanche - På hjørnet ligger en av Montmartres få gjenværende vindmøller, Moulin du Radet. Fortsett langs Rue Lepic: Til høyre øverst på en bakke ligger en annen bevart vindmølle, Moulin de la Galette. Ta til venstre ved Rue de l`Armée d`Orient, med sine pittoreske atelierer og til venstre igjen inn i Rue Lepic. Van Gogh bodde i nr. 54 i juni 1886. Fortsett til Place Blanche. På høyre hånd i Boulevard de Clichy ligger et velkjent landemerke, Moulin Rouge. God tur!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar