tirsdag 23. desember 2014

Boka "Bli best med mental trening" av Erik Bertrand Larssen


Bli best med mental trening                        

Mye av dette har jeg lest før. Men ingen tvil om at denne mannen har stor kunnskap om temaet og et lass med egenerfaring.

Godfølelsen
Det jeg syns er interessant er søken etter godfølelsen, den som alltid oppstår som følge av indre faktorer, ikke av ytre. Den oppstår i følge Larssen som følge av viljestyrke og målrettet handling, ikke som følge av tilfeldigheter. Og at du får mye godfølelse hvis du alltid har som mål å gjøre ditt beste. Sammenlign deg med deg selv, ikke med andre. Å si til seg selv: Du klarer mer enn du tror! Du kan hvis du vil! Du må bare vite hva du vil første. Og i den forbindelse må en sette seg mål. Et godt mål skal skape godfølelse bare ved at du tenker på det, sier Larssen. Ved å tenke på målet vil du med større sannsynlighet ta flere av de riktige valgene. Gjør du ikke det, har du satt deg et dårlig mål. En må også minne seg selv på målet ofte - hver uke, det er viktig. Det er i hverdagen det store slaget står. Livet er kort- det er nå det gjelder. Lever jeg slik jeg ønsker å leve?

Den indre dialogen
Hvilke ord bruker du? De er med på å påvirke følelsene dine. Hvis en sier til seg selv at en er sliten vil en bare bli enda mer sliten.
Hvilke spørsmål stiller du deg selv? Stil de som gir den en positiv følelse. Ikke "hvorfor fikk jeg det ikke til" men "hva er det som skal til for at jeg skal gjennomføre dette på en fantastisk måte".

Når vekkerklokka ringer og du ønsker å lage en ny vane: plassèr klokka et annet sted eller velg en ny ringelyd på mobilen (minner deg på den nye vanen). Det første du skal tenke på når den ringer er: "hva gleder jeg meg til i dag?". Ved å gjøre det mange morgener vil spørsmålet automatisk dukke opp når klokka ringer. Det fungerer fordi hjernen gjerne vil finne et svar når du stiller deg selv et spørsmål. Selv om du ikke har et svar vil hjernen jobbe med å finne et. Og når du finner et er du allerede 10% letter i hodet fordi spørsmålet du stilte avtvang et positivt svar.

Undersøkelser viser at en handling blir en vane når du har repetert den 13 ganger.

Fremstå som den du ønsker å være
Du kan bruke både kroppen og ansiktet til å påvirke tankene. Hvordan du bruker kroppen gir signaler til hjernen. Når kroppen er oppmerksom, kan den ikke samtidig være slapp og dvask. Du blir nervøs av å opptre nervøst. Danser du, føler du deg lykkeligere.

Å tvinge pusten til å være rolig assosierer hodet med at nå er jeg avslappet. Amerikanske marinejegere bruker en pusteteknikk for å styre pusten. En deler innpusten i 3 deler: halveis inn - kvart inn - kvart inn. Pust inn gjennom munnen, fullfør 50%, stopp et lite sekund, trekk videre ned i lungene 25 % til, stopp et lite sekund, trekk så ned de siste 25 %. Slipp så pusten rolig ut gjennom nesa. Hensikten er å flytte fokus fra kaos til kontroll.

Sitat i boka av Muhammed Ali:
"Umulig er bare et stort ord som brukes av små menn som heller vil leve i den verdenen de er født inn i, enn å bruke sin kraft til å forandre den. Umulig er ikke et faktum, det er en mening. Umulig er ikke en konstatering, det er en utfordring. Umulig er potensial. Umulig er midlertidig. Umulig er ingenting".

Jeg har også lest boka "Helvetesuka" av Erik Bertrand Larsen, den kom etter "Bli best".

I en uke skal en tre ut av de daglige rutinene, alle vanene og forestillingene en lever etter. En skal være den beste utgaven av seg selv på alle områder, gjøre sitt aller beste og litt til. For å gi svar på hva som egentlig bor i meg. Å flytte grenser, å være utenfor komfortsonen, å kjenne på godfølelsen når du gjør det. Å glede seg mer over småting under helvetesuka og etterpå.

Regler for helvetesuka som gjelder alle de 7 dagene: stå opp kl. 05, trene, spise sunt, legge seg kl. 22, ikke bruke sosiale medier i arbeidstiden, ikke sms, telefon, mail til venner i arbeidstiden, minst mulig koseprat med kollegaer, ikke se på tv, gå opp et hakk når det gjelder klær og fremtoning, være blid, handlekraftig, positiv, ta pauser med kvalitativ hvile. En skal også være våken en natt i løpet av uka for å gjøre alt du tidligere har utsatt.

Larsen oppfordrer ellers til å gjøre ting med en gang, ikke utsette, spesielt ikke det vi syns er tungt eller vanskelig. Og å gjøre en ting av gangen, ikke flere. Å strukturere hverdagen ved å skrive ned ting en skal gjøre i løpet av en dag, uke, måned. Når det dukker opp nye ting; skrive det opp på lista og sette det inn i planen for når det skal gjøres. Planlegge uka som kommer søndag kveld. Planlegge hver dag. Være opptatt av hvilke ord en bruker, hvilke spørsmål en stiller til seg selv og hvordan en snakker med seg selv (du blir hva du sier).

Sitat fra ukjent i boka:
"There are seven days in a week. Someday is not one of them".
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar